Transfergieten

Transfergieten is een rubbergiettechniek die vergelijkbaar is met persgieten. Het grote verschil tussen transfergieten en persgieten is dat het nog niet uitgeharde rubber in een transferpot boven de mal wordt geïntroduceerd, in plaats van rechtstreeks in de persmatrijs. Het materiaal wordt dan in de holle ruimte gedwongen, waar het onder invloed van hitte en druk uithardt of vulkaniseert.

Spuitgieten

Persgieten is nog een andere methode van rubbergieten. Dit proces maakt gebruik van een rubberen basisvorm, gevormd in de afmetingen van het uiteindelijke product. Van deze basisvorm wordt de rubberpersmatrijs gemaakt. Het rubber hardt dan uit onder invloed van hitte en druk, ook wel vulkanisatie van het rubber genoemd.

RTV silicone moulding of vulkaniseren bij kamertemperatuur (Room Temperature Vulcanizing)

Er zijn veel verschillende types rubbergiettechnieken. Spuitgieten vereist het gebruik van siliconenrubber. Het silicone wordt toegevoerd via een injectiekanaal en ingeperst wanneer de pers sluit. De pers vult alle holtes in de matrijs. Het siliconenrubber ondergaat een uithardingsproces en wordt uit de matrijs verwijderd.

Persgieten

Een ander type rubbergiettechniek is 'RTV silicone moulding', of vulkaniseren bij kamertemperatuur (Room Temperature Vulcanizing). Net als spuitgieten maakt vloeibaar spuitgieten gebruik van een sluitende matrijs, maar in plaats van rubber wordt vloeibare silicone in de matrijs gegoten. Een katalysator of verharder is nodig om de silicone te doen uitharden tot het afgewerkte product nadat beide vloeibare delen werden gemengd en in de matrijs gegoten.